AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


İstanbul'daki 3 AVM'de mağazalar iki saat geç açıldı!

Turkishtime Dergi

Döviz kurlarına bağlı olarak artan yüksek kira maliyetlerinin varlıklarını tehdit etme noktasına gelmesinden yakınan markalar, İstanbul'daki 3 AVM'de mağazalarını iki saat geç açtı. BMD, eylül ayında kamuoyu baskısıyla bazı AVM'lerin önemli bir kısmının günlük kurdan 'göstermelik' bir şekilde vazgeçtiğini belirterek, yeni düzenleme beklediklerini paylaştı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), perakende sektöründe son bir haftadır üç köklü markanın konkordato ilan ettiğine dikkat çekerek, döviz kurlarına bağlı artan kira maliyetleri ve imalat giderleri nedeniyle perakende ticaretin sürdürülebilir olmaktan çıktığına işaret etti.

BMD'den yapılan yazılı açıklamada, markalı organize perakende sektöründe son yıllarda türbülans yaşandığına dikkat çekilerek, döviz kurlarına bağlı artan yüksek kira maliyetlerin firmaların varlıklarını tehdit etme noktasına geldiği belirtildi.

Türbülansın son haftalarda şiddetini daha da artırdığı vurgulanan açıklamada, "Sektörü derinden sarsan sorun temel olarak dövize bağlı maliyet artışından kaynaklanıyor. Sezon başında satış fiyatlaması yapılan ürünlerin maliyeti her gün artan kira ve imalat giderleriyle neredeyse satış fiyatını yakalıyor. Bu durum perakende ticareti sürdürülebilir olmaktan çıkarırken, oluşumu on yılları bulan markalarımızın faaliyetini sona erdirecek bir tehdit haline gelmiş bulunuyor. Üzülerek izlediğimiz gibi son bir haftada köklü üç markamız konkordato ilan etmek zorunda kaldı" denildi.

Basında geçtiğimiz günlerde yer alan haberlerde ayakkabı perakendecisi Hotiç, mücevherci Gilan ve iç giyim alanında faaliyet gösteren Menpa Mağazacılık'ın konkordato ilan ettiği haberleri yer almıştı.

BMD taarfından yapılan yazılı açıklamada, kiraların yılbaşına göre yüzde 31 arttığına dikkat çekilenrek, "Markalarımız Türkiye'de faaliyet gösteren AVM yatırımcılarının üçte ikisi ile neredeyse hiçbir sorun yaşamadan tam bir iş birliği içinde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Ağırlıklı olarak yabancılardan oluşan üçte birlik AVM yatırımcısı ise omuz omuza verip dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde ülke gerçeklerini ısrarla görmek istemiyor. Eylül ayında kamuoyu baskısıyla söz konusu AVM'lerin önemli bir kısmı günlük kurdan 'göstermelik' bir şekilde vazgeçti. Buna rağmen kira faturaları yılbaşına oranla yüzde 31, son bir yıla oranla ise yüzde 46 daha yüksek olarak düzenlendi."

Markaların konuyla ilgili taleplerinin de sıralandığı açıklamada, zora düşen girişimcilerin yüksek cezalarla tehdit edilmeden iki ay önceden bildirimde bulunmaları kaydıyla verimsiz mağazaların cezasız kapatılmasına imkân veren bir yasal düzenleme çok acil hayata geçirilmesi gerektiği ifede edildi.

BMD üyelerinin 400,000 kişiye istihdam sağladığı belirtilen açıklamada, bankaların BMD üyelerine kredi kullandırırken bu sosyal kriteri de göz önünde bulundurmaları istendi.

Yabancı paraya endeksli ticaret ve hammaddenin ağırlıklı bölümünün dövizle tedarik edilmesinin de imalat sektörünü çok olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, hammadde tedarikçilerinin markalarımızla işbirliğini artırması çağrısında bulunuldu.

AVM yatırımcılarının kendi döviz borçlarını öne sürerek döviz cinsi kirada ısarr ettiği belirtilen açıklamada, "Söz konusu döviz borçları Bakanlık tarafından resmi olarak tespit edilerek çözümü konusunda bir çalışma başlatılmalı" denildi.