AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Güçlü konuşmacıların 7 taktiği

Konuşma tarzınız sizin hakkında birçok şeyi ortaya çıkarır. Karşı tarafı etkilemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken belli başlı konular var. Etkiliyici konuşmanın öğrenilebilen bir şey olduğunu unutmamak gerekiyor. Kimse bu yetenekle doğmuyor. Güçlü insanlar kendilerini daha zeki göstermek ve etkileyici olabilmek adına 7 şeye çok dikkat ediyor.

1) Aklına gelen her fikrin söylenmeye değer olup olmadığını düşünürler

Zekanıza ne kadar güvenirseniz güvenin aklınıza gelen her fikri söylemeden önce bir süre düşünmelisiniz. Fikrinizi bekletin ve kritik şekilde düşünün. Bu sürecin ardından hala fikrinizin ilginç olduğuna inanıyorsanız paylaşın. Böylece gerçekten önemli olan konulardan uzaklaşmamış olursunuz.

2) Sessizlikten korkmazlar

Sessizlik boş konuşmaktan iyidir. Bu süreçten iki tarafta konuşulanlar üzerine düşünme fırsatı yakalar. Sessizliği dağıtmak için acele etmeyin. Hazır olduğunuz zaman yeniden konuşmaya başlayın sessizlikten rahatsız olduğunuz için değil.

3) Konuşmada baskın olmaya çalışmazlar

Diğer insanları daha fazla konuşması için teşvik edin. Kendiniz hakkında konuşmak beyindeki zevk alma sinyallerini tetikliyor. Bu yüzden çoğu insan soru sormaktansa kendi fikirlerini anlatmayı tercih ediyor. Ancak bu konuşmanızın etkileyiciliğini düşürüyor. Bunun yerine bol bol soru sormayı ve onun da en az sizin kadar konuştuğundan emin olun.

4) Tartışmazlar

“Senin fikrin yanlış” veya “Katılmıyorum” gibi kelimeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine “Ne demek istediğini anlıyorum. Ancak başka bir açıdan bakılırsa” veya “Bir yerde okuduğuma göre” diyerek kendi fikrinizi paylaşmayı deneyin. Böylece konuşmayı olumlu yönde ilerletebilirsiniz. Bu sizi daha zayıf göstermez.

5) Klişelerden uzak dururlar

Klişeler kendi fikrinize sahip olmadığınızı gösterir. Bir insana yüzlerce defa duyduğu bir fikri bilindik bir kalıpla tekrardan söylemek, konuşmanızın etkileyeceğini olumsuz yönde etkileyecektir.

6) Basit kelimeler kullanırlar

Uzun, karmaşık veya oldukça spesifik kelimeler yazarken güzel gözükebilir ama konuşurken durum çok farklı. Karşınızdaki insanın kafası karışabilir ya da gösteriş yapıyormuşsunuz gibi değerlendirilebilirsiniz. İyi konuşmacılar her zaman sade ve kısa kelimeler kullanmaya özen gösterirler.

7) Bazı kelimeleri vurgulamaktan çekinmezler

Monoton bir şekilde konuşmak kadar, konuşmanın gücünü azaltan bir şey daha yoktur. Sesinizi yükseltmekten korkmamalısınız. Bu bağırın anlamına gelmiyor fakat zaman zaman sesinizin tonunu ve seviyesini değiştirmelisiniz. Farklı tonlamalar kullanın. Duygularınızı konuşmanıza yansıtmaktan çekinmeyin.