AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


MİKRO İHRACAT FIRSATINDAN NASIL YARARLANIRSINIZ? ÖZEL DOSYA...

Barış Soydan

 

Yurtdışına az miktarda satış yapmak için artık ihracat işlemi yapmaya gerek yok. Ürünü kargoya verip gerisine karışmıyorsunuz. KOBİ’ler mikro ihracatı sevdi. Sırf bu yılın ilk üç ayında yüzde 42'lik büyüme var

Haber: Selma Şimşek Bektaş

selmabektas@turkishtimedergi.com

 

Varsayalım ki, tekstil sektöründe fermuar üreten bir KOBİ'siniz. Ve yurtdışındaki bazı müşteriler web sitenizde gördükleri en son model fermuarlardan numune istediler. Eğer bu talep birkaç yıl önce gerçekleşseydi, yapmanız gereken, ağırlığı ve adedi ne olursa olsun bu ürünleri normal ihracat yoluyla yurtdışına göndermek olacaktı. Bunun için önce gümrük beyannamesi hazırlamak üzere gümrükçünüze gitmeniz ve beyannname için 200 ile 300 TL ödemeniz gerekecekti. İşlemler en az birkaç gün sürecekti… 2012 yılında küçük ihracatın önünü açmak için yeni bir uygulama hayata geçirildi. İhracat dünyasında mikro ya da kolay ihracat olarak bilinen bu system, özellikle KOBİ’lerin büyük ilgisiyle karşılaştı.

Gümrük müşavirlerinin Elektronik Gümrük Beyanlı (ETGB) çıkış olarak adlandırdığı hizmet sayesinde KOBİ'ler küçük miktardaki ihracat ürünlerini, yani tek seferde 150 kg ve 7 bin 500 euroya kadar olan ürünlerini sadece Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı hazırlanarak ek bir bedele gerek kalmadan, uluslararası kargo şirketleri aracılığı ile yurtdışına gönderebiliyorlar. Bu da hem maliyet ve zamandan kazandırıyor hem de bürokratik işlemleri yok denecek kadar azaltıyor.

Uygulamanın KOBİ'lere sağladığı avantajları şöyle sıralamak mümkün: İhracatçı Birlikleri Nispi Aidatı’ndan muafiyet sağlıyor, Gümrük Müşavirliği Ücreti alınmıyor, vekaletname aranmıyor, hızlı bürokratik işlemler sayesinde zamandan tasarruf sağlanıyor ve cumartesi günü bile gümrük işlemi yapılabiliyor.

 

Yükselen trend mikro ihracat

İhracat dilinde mikro ya da kolay ihracat olarak adlandırılan sisteme KOBİ'lerin ilgisi yüksek. DHL Express verilerine göre 2013 yılında 18 bin 372 adet mikro gönderim gerçekleşirken 2014 yılında bu rakam 30 bini aştı. 2015 yılının ilk çeyreğinde ise artışın yüzde 42'ye ulaştı.

Uzmanlara göre mikro/kolay ihracat sayesinde özellikle Avrupa ülkelerine ihracat yapmak neredeyse Türkiye içinde iş yapmak kadar kolay hale geldi. Mikro ihracatçılar şimdi KDV iadesi sorununun da çözülmesini istiyorlar. Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yasal mevzuatı revize ettiği halde, Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) sistemi ile ilgili çalışmaların henüz tamamlanamaması sebebiyle ihracatçılar zaman zaman vergi iadesini alamıyorlar. Ancak mikro/kolay ihracat hizmeti veren uluslararası kargo şirketleri, bu konuyu da takip ederek vergi iadesinin firmaya iade edilmesini sağlayabiliyorlar. Bu sorunun giderilmesinin ihracatçının sisteme ilgisini daha da artıracağı belirtiliyor.

 

Tekstil, yedek parça ve e-ticaret

Mikro/kolay ihracatta en fazla tekstil ürünleri, elektronik, oto yedek parçaları ile e-ticaret ürünleri gönderiliyor. Bunların yanı sıra mikro ihracat ile tekstil aksesuarları ve ev tekstili, düğme, fermuar, püskül, etiket, matbaa, broşür ve katalog gönderimleri de yapılıyor. Kolay ihracat, zücaciye ve mutfak eşyasında da, örneğin plastik kapak, bardak, çatal, kaşık gibi mallar için de çokça kullanılıyor.

En fazla ihracat yapılan pazarların başında ise Avrupa ve Amerika geliyor. Uluslararası kargo şirketlerinin verilerine göre geçmiş yıllara kıyasla Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine yapılan mikro ihracatta yükselen bir trend söz konusu. Örneğin DHL Express verilerine göre Amerika ülkelerine  yapılan mikro  ihracat sayılarında  yüzde 135 oranındaki  artış dikkat çekiyor.

 

Kahramanmaraş'ın ilk kolay ihracatçısı

Kahramanmaraşlı 20 yıllık Mem Tekstil mikro/kolay ihracatla 3 yıl önce tanışmış. Günlük 120 ton iplik, 40 ton kumaş üretimi yapan ve bu üretiminin yüzde 20'sini 28 farklı ülkeye ihraç eden Mem Tekstil, örme kumaş ve iplik üretimi konusunda önemli üreticiler arasında yer alıyor. Kahramanmaraş'ta mikro ihracat gerçekleştiren ilk firma olduklarını vurgulayan Dış Ticaret Uzmanı Bünyamin Şarlı,  bu sistemden özellikle numune gönderimlerinde faydalandıklarını anlatıyor. Şarlı, örneğin 100 kilogramlık numune bir kumaş ya da ipliğin normal ihracat işlemleri ile gönderilmesi durumumda ortalama 400 euro maliyet doğduğunu mikro ihracat ile bu maliyetin çok azaldığını belirtiyor.

 

Mikro ihracat ile müşteriye daha uygun fiyat

Açılım Collection, aynı zamanda takı imalatçısı olan bir bujiteri firması. Firmayı yaklaşık 2 yıl önce devralan Cömert Satılmış, otantik tarzda takı imalatı konusunda iddialı olduklarını belirtiyor. Cömert Satılmış'ın önemli hedeflerinden biri, takıların dış pazarlardaki müşterilere ulaşması. Bu konuda başvurduğu yöntem ise mikro ihracat. Uluslararası pazarlara ilk kez geçen yaz ürün gönderdiklerini belirten Satılmış, mikro ihracatın sağladığı avantajlar  hakkında şunları söylüyor: "Danimarka, Fransa, Avusturya, Hırvatistan ve ABD gibi pazarlarda müşterilerimiz var. Bu müşterilere daha önce de 3 bin lira ile 14 bin lira arasında numune gönderimi de yapıyorduk. Mikro ihracat ile tanıştıktan sonra hem maliyet ve zaman hem de bürokratik işlemler konusunda kolaylık ve avantaj elde ettik. Mikro ihracatla daha iyi fiyat sunuyoruz. Bağlantılarımızı web üzerinden ya da bizi daha önceden tanıyan müşterilerin doğrudan talebi ile alıyoruz. Online satışımız şimdilik yok. Mikro ihracat KOBİ'ler için son derece avantajlı bir uygulama. "

 

Nüve, maliyeti düşük yedek parçaları ihracat ediyor

Laboratuvar ve strerilazyon cihazları üreten Ankaralı Nüve Sanayii de 1 yıldır kolay ihracat hizmeti alıyor. 47 yıldır bu sektörde hizmet veren firmanın ürün gamının geniş olması ve özellikle bazı ürünlerin çok küçük boyutlarda olması kolay ihracatı tercih etmelerinde en büyük etken. Böylece maliyeti düşük olan ürünler, şirkete ek maliyet çıkarmadan ve uzun bürokratik  işlemlere gerek kalmadan müşterilere ulaştırılıyor. Nüve Sanayii İhracat Müdürü Sertan İnce, kolay ihracatın sağladığı avantajları ve tercih nedenlerini şöyle anlatıyor: "Kolay ihracat ile müşterilere gönderilen ürün hacimsel ve maliyet olarak küçük cihazlardan oluşuyor. Bu ürünleri de dünyanın değişik bölgelerindeki 30 ülkede bulunan bayilerimiz istiyor. Çok yakın bir tarihte bir bayimiz 50 dolar değerinde olan bir yedek parça istedi, kolay ihracat ile gönderdik. Gümrük Beynnamesine gerek  olmaması,  bekleme süresi ve bürokrasinin ortadan kalkması kolay ihracatı, özellikle KOBİ düzeyindeki firmaların yurtdışı pazarlarındaki işlerini kolaylaştırıyor".

 

Kolay ihracat ile ekstra maliyetler kalkıyor

Ankara merkezli Altınkaya Elektronik,  yüzlerce cihazın dış kaplarını (kutularını) üreten bir firma. 500'e yakın ürün gamı bulunan firmanın 2009 yılından bu yana stratejik hedeflerinden biri de ihracat pazarlarında var olmak. Bu hedef doğrultusunda Dominik Cumhuriyeti'nden Güney Amerika'ya kadar pek çok ülkeye ürün numunesi gönderimi yaptıklarını anlatan şirketin ihracat sorumlusu Özge Altınışık, yaklaşık 3 yıl önce kolay ihracat ile tanıştıklarını söylüyor. Yurtdışına numune gönderiminin normal ihracat yöntemi ile yapılmasının firmalar için ciddi bir maliyet ve zaman kaybı olduğuna vurgu yapan Altınışık, kolay ihracat sayesinde bu sıkıntılarının ortadan kalktığını belirtiyor. Altınışık'a göre bu sistemin tek sorunlu tarafı,  gönderilen ürünü karşı tarafın eline geçmemesi ve Türkiye'ye iade edilimesi halinde, elektronik beyannamenin bu ürünü ihracat kapsamında kabul etmemesi. Bu durumda firmalar ürünü gümrükte sanki ithal bir ürün gibi geri almak zorunda kalıyorlar.

 

 

GÖRÜŞLER

"KDV iadesi sorunu çözdük"

UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan

2012 yılından beri müşterilerimizin daha kolay ihracat yapmalarını ve dünya çapındaki yeni küresel pazarlara ulaşmalarını sağlamak amacıyla 7 bin 500 euro ve 150 kilograma kadar olan ihracat gönderilerinin ETGB sistemiyle yapılmasını sağlayan mikro ihracat hizmetini sunuyoruz. Üstelik müşterilerimizin KDV iadelerini almalarını da sağlıyoruz.

2014 yılını bir önceki yılla karşılaştırdığımızda mikro ihracat kullanımında yüzde 50’ye yakın bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu very, KOBİ’lerimizin mikro ihracat ile yeni pazarlara daha kolay ulaştıklarını ve ticaretlerine hız kazandırdıklarını göstermekte.

 

TNT'ye göre kolay ihracat

TNT Türkiye Çetin Yalçın

Gümrük müşavirlerinin ETGB’li (Elektronik Gümrük Beyanlı) çıkış olarak adlandırdığı hizmetin, TNT’deki adı 'Kolay İhracat'. Geçmişte ihracat yapan firmalar KDV iadesi alamıyorlardı. Yakın zamanda yapılan düzenlemelerle, Gelir İdaresi Başkanlığı’na dilekçe ile yapılan başvurularla KDV’nin iadesi mümkün hale geldi. Bu da bizlere ve müşterilerimize memnuniyet veren bir sıcak gelişme.