AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Uzayda yaşama bir adım daha yaklaşıldı

Samet Öztürk

Güney Kutbu'ndaki tuzlu gölde, güneş ışığı ve oksijen olmadan yaşayabilen bakteriler bulundu.

Amerikalı bilim insanları, amonyak, azot, hidrojen, nitrat, azot oksitin yoğun olarak bulunduğu Vida Gölü'nde buzun 20 metre altında yaşayabilen mikro organizmalar keşfetti.

Suyun tuzluluk oranının yüzde 20'yi geçtiği, sıcaklığın ortalama sıfırın altında 13 derece olduğu göldeki keşfe imza atanlardan Nathaniel Ostrom, bu ekosistemin bulunmasının Dünya'da buzla kaplı ve bağımsız başka ekosistemlerin de olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bilim insanları, keşfin ayrıca buzla kaplı tuzlu su okyanuslarına sahip olduğu düşünülen Jüpiter'in uydusu Europa gibi, başka gezegenlerdeki muhtemel yaşam formları için örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Yüksek hidrojen ve gaz halindeki azot oksitin bu ekosistemin hayatta kalabilmesi için kimyasal enerji kaynağı oluşturduğu tahmin edilirken bu gazların çok tuzlu su ve çevredeki demir bakımından zengin kayalarla kimyasal tepkime oluşturduğu belirtiliyor.

Araştırmaya imza atanlardan, Nevada Üniversitesi'nden Alison Murray, bugüne dek bu jeokimyasal süreçler ve buzla kaplı çevrelerdeki mikrop hayatına ilişkin neredeyse hiçbir şey bilinmediğine dikkati çekti.