AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


‘Borcu çevirmek için sportif başarı şart’

Turkishtime Dergi

Beşiktaş’ı yakından izleyen usta ekonomi gazetecisi Açıl Sezen:

“Borç şu an yaklaşık 1.6 milyar TL seviyesinde. Sürdürülebilir seviye 800 - 900 milyon TL. Aslında birçok futbol kulübünün büyük denebilecek borçları var. Önemli olan nakit akışını yönetebilmek. Problem nakit akışı yönetilemediği zaman ortaya çıkıyor…”

 

“Beşiktaş önceki yönetimlerde hep alandı. Fakat artık satmaya da başladı. Fikret Orman döneminde Demba Ba ve Ersan Gülüm gibi birçok futbolcu büyük meblağlara satıldı.”

 

Bloomberg HT Radyo Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün başarısını değerlendirdi.

 

Fikret Orman yönetiminin ilk başarılı hamlesi neydi?

Aslında birçok futbol kulübünün büyük denebilecek borçları var. Fakat önemli olan nakit akışını yönetebilmek. Problem nakit akışı yönetilemediği zaman ortaya çıkıyor. Fikret Orman’ın yönetime ilk geldiğinde gerçekleştirdiği düzenleme borçları kısa ve uzun vadeye ayırmaktı. Orman, daha kritik olan borçları eritmeye odaklandı. Borçları artırma pahasına da stadı bitirdi. Hatta bence stadın kapasitesinin daha yüksek olması gerekiyordu. Eğer kapasite 5 ya da 6 bin kişi fazla olsaydı stadın Beşiktaş’a yararı daha fazla olacaktı. Çünkü kombinenin geliri dışında yeni statların büyük takımlarda ciddi bir ivme kazandırdığını da görüyoruz. Bunun örnekleri de mevcut. Fenerbahçe yeni stadından sonra üst üste şampiyon oldu. Aynı şekilde Galatasaray stadın açıldığı sene olmasa da sonrasında bir başarı yakalamıştı. Beşiktaş da aynı şekilde yeni stadı sonrası sportif anlamda yükselişe geçti. Bu başarı da hem kombine satışlarını artırdı, hem de forma ve hediyelik eşya gibi gelir kaynağı olan alanları hareketlendirdi.

 

Bu süreçte Beşiktaş’ta neler değişti?

Stat sonrasında Beşiktaş’ın UEFA kriterleri kapsamında gelen transfer kısıtlamasını iyi yönettiğini düşünüyorum. Elindeki kaynağı verimli kullanabilecek bir hocayla çalışması gerekiyordu. Şenol Güneş kaynağa göre takım oluşturabilen bir hoca. Bu da devamında yine sportif başarı getirdi. Beşiktaş önceki yönetimlerde hep alandı. Fakat artık satmaya da başladı. Fikret Orman döneminde Demba Ba ve Ersan Gülüm gibi birçok futbolcu büyük meblağlara satıldı. Sadece bir sene önce 6 buçuk milyon euro ile Chelsea’den alınan Demba Ba, 13.5 milyon euro ile Çin’in Shanghai Shenhua Kulübü’ne satıldı. Aynı şekilde Ersan Gülüm de 7 milyon euro ile Çin’e satıldı. Bu kazançların da sayesinde Beşiktaş Finansal Fair Play yükümlülüklerini de yerine getirmiş oldu.

 

Beşiktaş’ın borçları yönetilebilir bir seviyede mi?

Beşiktaş’ın şu an yaklaşık 1.6 milyar TL borcu var. Önemli olan borç yükünün sürdürülebilir bir seviyede olması. Beşiktaş için ise bu 800 - 900 milyon TL. Beşiktaş’ın borcunun kabul edilebilir seviyede olması için sportif başarı elde etmesi şart. Üstelik naklen yayın ihalesinin yenilenmesiyle artık şampiyon olan takım yüzde 50 daha fazla gelir elde etmiş olacak. Bu şampiyon takım için büyük avantaj. Beşiktaş bu şansı iyi değerlendirmeli.

İkinci hedef ise 2 yıldır Şampiyonlar Ligi’nden sağlanan gelirin devamlılığı olmalı. Beşiktaş bu sene de gruptan çıkma ya da iyi skorlar gibi sonuçlar sağlarsa borcunu azaltabilir.

 

Beşiktaş’ın Çin’e açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fikret Orman döneminde dikkat çeken bir diğer gelişme de bu. Son yıllarda futbola ilgi azaldı. Büyük sponsorluklar geri çekildi. Liglerin ana sponsorları kamu gruplarından oluşuyor. Taraftar da 3 Temmuz sonrası futboldan uzaklaştı. Beşiktaş’ın bu ortamda dışarıya açılmasının çok doğru olduğunu düşünüyorum. Batıda köşeler kapılmış durumda, rakip çok. Çin pazarının bu alanda önemi büyük. Hatta keşke 1 hafta yerine 10 - 12 gün süren bir gezi olsaydı. Eminim daha fazla verim alınabilirdi. Gelecek senelerde bu çalışmaların artarak devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü Çin ve çevre bölgelerde tanınırlık hem Beşiktaş için hem de Türkiye ligi için önemli. Schalke ile oynanan ve Çin’de gerçekleşen maçta 12 bin izleyici vardı. Bu sayı az, fakat başlangıç için önemli bir gelişme. Hem lig hem Beşiktaş hem de futbolcular tanınırlık elde etmeye başladı.

 

Beşiktaş ilerleyen dönemde sizce neler yapmalı?

Bunlara ek olarak Çin’den ya da Japonya’dan alınacak bir futbolcu bu tabloyu tamamlayacaktır. Bölgenin futbol severlerinin Türkiye ligine ilgisi artacaktır. Bu sayede uzun vadede Beşiktaş’ın uluslararası gelirlerinde yüzde 15 - 20 artış sağlaması mümkün. Şenol Güneş de Asya’dan taraftar çekmek için doğru bir hoca. Güneş, bir dönem Kore’de FC Seoul'u yönetti. Bölgede tanınırlığı var. Buna ek olarak 2003 Dünya Kupası sonrası İlhan Mansız transferi de Beşiktaş’ın bölgedeki popülerliğini artırmıştı. Bu avantajlar değerlendirilmeli.