AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Resim "piyasası" 300 milyon dolara ulaştı

Barış Soydan

 

 

 

 

 

  • 2015, sanat piyasası açısından çok verimli geçmedi. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler sanat piyasasını da etkiledi. Bazı galeriler kapandı, cirolarda ciddi düşüşler oldu. Ama müzayede piyasasının bu yılı 40 milyon dolar bir ciroyla kapatması bekleniyor.
  • Dünya sanat piyasasının büyüklüğü 75 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye’de 2015 yılında 54 müzayede gerçekleşti. 1035 sanatçının eseri satıldı. Bu verilerle birlikte Türkiye için 300 milyon dolarlık bir piyasadan söz ediliyor.
  • 2015'te güncel sanat öne çıktı. 2016'da da bu ilgi devam edecek. Çağdaş sanatın önemli temsilcilerinden olan Mehmet Güleryüz, İnci Eviner, Selma Gürbüz’ün eserleri 2016'da da çok satılacak.
  • Tuval üzerine bir şeyler yapmak artık demode kaçıyor, bunların meraklısı da azalıyor. Artık farklı medyaları kullanan sanatçılar revaçta. Örneğin, video ya da dijital işler hem bireysel hem de kurumsal koleksiyonerler tarafından dikkat çekiyor.
  • 2015'te Mehmet Güleryüz rekor satışlara ulaştı. Mehmet Güleryüz’ün eserlerini satan alan isimlerin başında Mudo’nun Kurucusu Mustafa Taviloğlu, Papko Kurucusu Öner Kocabeyoğlu, Giz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Can Elgiz geliyor. Güleryüz’ü Komet, Mustafa Ata, Ergin İnan, Selma Gürbüz, Ekrem Yalçındağ, Ali Elmacı, Şahin Paksoy, Ahmet Güneştekin, Erkut Terliksiz'in eserleri izledi.
  • Geçmişte bankalar sanat koleksiyonları yaparken, bugün inşaat şirketlerinden sanayinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren şirketlerine dek uzanan bir koleksiyonerlik ilgisi var. En önemli kurumsal koleksiyonlar denilince akla ilk olarak Arkas Holding, Borusan Contemporary, Mustafa Taviloğlu (Mudo), Pera Müzesi, Sabancı Müzesi geliyor.
  • Kurumsal koleksiyonlarda video, yerleştirme, yeni medya, neon-LED, fotoğraf başta olmak üzere dijital tekniklerle üretilmiş olan yapıtlar yer aldı. 2016’da da almaya devam edecek.