AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


İhracatta eylül rekoru: 16 milyar dolar

Turkishtime Dergi

Türkiye'nin ihracatı eylül ayında yüzde 4,8 artışla 16,01 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta ulaşılan bu rakam bugüne kadar görülen en yüksek eylül ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.

Eylülde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre 4.8, ağustos ayına göre ise yüzde 28.5 artarak 16.1 milyar dolara ulaştı. Söz konusu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. 2019’un Eylül ayında ihracat 15.2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla eylül ayı geçici dış ticaret verilerini, İstanbul’da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Toplantıda konuşan Bakan Pekcan, ihracatta 2. çeyreğe göre 3. çeyrekteki ihracat artışın da yüzde 34,5 olduğunu aktararak, “Bu rakamlar ihracatımızda pandemi etkisinden toparlanmanın ve normalleşme sürecinin başarılı bir şekilde devam ettiğini teyit eden rakamlardır. Ekonomimizin V-tipi toparlanması, üçüncü çeyrek büyümesi açısından olumlu işaretler sunmaktadır” dedi.

“Altın hariç veriler daha iyi anlatır”

Dış ticaretin görünümünü daha da iyi anlamak için ‘altın hariç’ verilere bakılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Pekcan, şubattan itibaren Birleşik Krallık’ta da dış ticaret rakamlarının artık altın hariç olarak açıklandığına dikkat çekerek, “Bu çerçevede biz de dış ticaretimizi altın hariç değerlendirdiğimizde eylül ihracat artışımızın yüzde 4,8 yerine yüzde 5,9 olduğunu görüyoruz. Eylül ithalat artışımızın altın hariç tutulduğunda yüzde 9,1 seviyesinde kaldığını görüyoruz. Yılın 9 ayına baktığımızda altın hariç ithalatımızın yüzde 6,3 azaldığını görüyoruz. Aslında bir sermaye ve yatırım aracı olarak ülkemize giren altının ithalat rakamlarımıza yansımasının sadece eylül ayı için 3,4 milyar dolar. Ocak-eylül döneminde toplam ithalatımızda altının payı 18,5 milyar dolar olmaktadır. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı eylülde yüzde 90,9 seviyesine ulaştı. İlk 9 aylık dönemde yüzde 84,4 gibi oldukça yüksek seviyelerde seyretmektedir.”

İhracat yapılan ülke sayısı 207

Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle de Türk ihracatçısının olağanüstü koşullarda bile ne kadar başarılı olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti. İsmail Gülle, eylül ayında bin 676 firmanın ilk kez ihracat yaptığını ve bu sayının aynı zamanda yılbaşından bu yana aylık bazlı en yüksek katılım olduğunu söyledi. Gülle’nin verdiği bilgilere göre bin 676 firma eylül ayında 80 milyon 174 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında, ise eylül ayı içerisinde toplam 41 bin 386 şirket ihracat gerçekleştirdi. Öte yandan eylül ayında ihracat yapılan ülke sayısı 207’ye ulaştı. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 49,3 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 66,6 olarak gerçekleşti. Eylül ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 1 milyar 516 milyon dolar ile Almanya; 1 milyar 143 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 947 milyon dolar ile ABD oldu.

İsmail Gülle, İlk 10 ülkenin ihracattaki payının yüzde 48,6 olduğunu, söz konusu oranın ilk 20 ülkede ise yüzde 66,1 olarak gerçekleştiğini söyledi. Gülle, 0cak-Ağustos dönemi için ise şöyle konuştu: “Yılın ilk dokuz ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke 11,28 milyar dolar ile Almanya, 7,55 milyar dolar ile Birleşik Krallık, 7,24 milyar dolar ile ABD, 6,24 milyar dolar ile Irak, 5,53 milyar dolar ile İtalya oldu. Eylül ayında, Ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda ise, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payının Eylül ayında, 6,77 milyar dolarlık bir hacim ile yüzde 42,3 seviyesine yükseldi. AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının ihracatımızdaki payı yüzde 56,5 olarak gerçekleşti. Diğer ülke gruplarına baktığımızda ise, Eylül ayında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 4,7 düşüş ile 2,8 milyar dolar; Afrika kıtasının tamamına yüzde 3,7’lik artışla 1,36 milyar dolar; Uzak Doğu ülkelerine ise yüzde 6,8’lik artış ile 1,23 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. ”

Katma değerli ürün ihracatı artıyor

Eylül ayında Kilogram başı ihracat değeri yüksek birçok üründe ihracatın arttığını belirten İsmail Gülle, kilogram başı ihracat değeri 10 doların üzerinde olan yüksek katma değerli ürünlerin toplam ihracatının eylül ayında yüzde 12 oranında artarak, 4 milyar 92 milyon dolar seviyesine yükseldiğini belirtti. Söz konusu dönemde kilogram başı ihracatı 50 doların üzerinde olan en yüksek katma değere sahip ürünlerde ise eylül ayında ihracat 656 milyon dolara ulaştı.

Otomotiv yeniden liderlik koltuğunda

Geride bıraktığımız dönem ihracattaki liderliğini hazırgiyim sektörüne kaptıran otomotiv sektörü, eylül ayında gerçekleştirdiği ihracat ile yeniden liderliğe oturdu. Sektör ihracatı, 2 milyar 605 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde hazırgiyim sektörü 1 milyar 798 milyon dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer alırken, onu 1 milyar 633 milyon dolar ile Kimyevi Maddeler sektörü izledi. Otomotiv sektöründe geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, 13,1 milyon dolarlık artış gerçekleşirken, Hazırgiyimde, 298 milyon dolar artış yaşandı. Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre 20 sektör ihracatını artırdı. Halı ve Yaş Meyve Sebze sektörleri ise tarihlerinin en yüksek eylül ayı ihracatını gerçekleştirdi.

Tıbbi ürün ihracatı 631 milyon dolara ulaştı

Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; solunum cihazları yüzde 1900, maske ve önlük yüzde 838, tanı kitleri yüzde 167, dezenfektan ihracatı ise yüzde 66 artış gösterdi. Eylül ayında, toplam COVID-19 ürünü ihracatı yüzde 328 artışla 92 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk dokuz aylık döneminde ise COVID-19 ürünleri ihracatı 631 milyon dolara ulaşırken; 2019 yılının aynı dönemine göre, yüzde 213 artış sergiledi.