AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Hangi sektör daha çok para kazanıyor?

Turkishtime Dergi

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page, toplam 7 sektör ve iş kolunda 2017 yılı ücret dağılımını ele alan 2017 Maaş Analizi Raporu hazırladı. Maaşları brüt rakamlar üzerinden inceleyen rapor, finans, mühendislik & üretim, perakende, BT, sağlık & sağlık bilimleri ve bankacılık sektörlerini ve satış-pazarlama alanlarını kapsıyor.

Michael Page Genel Müdürü Hugo Campo; “Bu rapor, maaş gibi hassas bir konuda şirketler ve iş başvurusunda bulunan adaylar için bir seviye göstergesi niteliğindedir. Resmi sonuçlar olmamakla birlikte elde edilen veriler danışmanlarımızın incelikli araştırmalarına ve gözlemlerine dayanmaktadır. Sektörlerin nabzını tutarak, iş profillerine göre piyasada uygulanan maaş düzeylerini araştırıyor ve ilgililerin kullanımına sunuyoruz.” diyor.

Geçtiğimiz yıl döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar bankacılıkta maaşları yukarı çekti. Sektörün önemli firmaları ve iş başvurusu gerçekleştiren adaylardan elde edilen bilgiler ışığında, brüt rakamlar üzerinden hazırlanan rapor: bankacılıkta, maaş aralıklarının yıllık 90 bin TL ile – 600 bin TL arasında seyrettiğini gösterdi. Özellikle Kurumsal Bankacılık ve Özel Sermaye dallarındaki yöneticilerin maaşlarının yüksekliği dikkat çekti. Özel Sermaye ’de 13 yıl deneyimli bir çalışan yıllık 600 bin TL kazanıyor. Finans sektöründe, şirketlerin mali dümenini tutan CFO’lar ise genelde 2017 de yıllık bazda 270 bin TL kazanıyor. Bunun bazen 300–400 bandına kadar da yükseldiğini görebiliyoruz Mühendislik ve üretim alanında 10–12 yıl deneyimli operasyon direktörlerinin yıllık baz maaşları da 200.000 TL ve üzerinde seyrediyor.

Perakende sektöründe maaşlar 50 bin TL den, 260 bin TL'lere kadar değişim gösteriyor. Mağaza büyüklüğü ve deneyim göz önüne alındığında yıllık brüt maaşlar ise geçen yıla oranla artış göstermeyerek 40 bin TL ile 260 bin TL skalasında kaldı.

Değişen ve gün geçtikçe dijitalleşen dünyanın parlayan sektörü Bilgi Teknolojileri-BT’de 2017 de yükseliş yaşanıyor. Döviz kurundaki değişiklikler ve talebin artmasıyla sektör çalışanlarının maaşlarına da yansıyor. Bu sektörde en yüksek maaşı yıllık 280 bin ile deneyimli satış mühendisleri alıyor. Maaşlarda geçen yıla oranla yıllık bazda 10 bin–20 bin TL arası artış gözlemleniyor. 8–15 yıl arası deneyime sahip bir ön satış mühendisi bir yıl içinde genelde en fazla 3.000.000TL toplam paket alıyor. Bu baz maaş ve primi kapsıyor 20 yıl civarı deneyimli bir BT müdürünün veya direktörünün yıllık toplam maaşı 300 – 400 bin TL arasında seyrediyor.

Uzmanlar sağlık sektöründeki yükselişe de dikkat çekiyor. Sektörde hızla yükselen pozisyonlar beraberinde artan maaş paketlerini de getiriyor. 1–4 yıl arası deneyim ile medikal direktörler geçtiğimiz yıl 250 bin –280 bin TL arası maaş alırken 2017 yılında bu rakamlar 350 bin–400 bin arasında seyrediyor. Ürün ve klinik araştırma müdürlerinde ise rakamlar 900 bin ile 160 bin TL arasında değişiyor. 4 Yıldan fazla deneyime sahip bir klinik araştırma müdürü 2016 yılında 170 bin TL den fazla kazanırken yaklaşık %10 zam ile yeni çalışma yılına başladı.