AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Çin’in ham çelik tüketimi 930 milyon tonu aşacak

Turkishtime Dergi

Çin’in görünür ham çelik tüketiminin bu yıl yüzde 6 artışla 930 milyon tonu aşması bekleniyor.

Endüstriyel bilgi sağlayıcısı Lange, Çin’in görünür ham çelik tüketiminin 2019 yılı sonunda 930 milyon tonu geçmesinin beklendiğini, bu rakamın geçen yıla göre yüzde 6 oranında artışa karşılık geldiğini ve söz konusu artışın asıl olarak Çin’in güçlü yurtiçi talebin sonucunda gerçekleşeceğini dile getirdi.

Lange “Artan istem, ülkenin istikrarlı bir biçimde genişleyen ekonomisine ve ülkedeki sabit varlık yatırımlarının süregelen büyümesine bağlanabilir. Çin’in güçlü iç talebi, ülkedeki çelik tüketiminin büyümesine gelecekte başlıca katkı sağlayıcı olmaya devam edecek.” yorumunda bulundu.

Birleştirilmiş görünür ham çelik tüketimi yılın ilk 10 ayında yıllık yüzde 8,2 oranında artışla 781,53 milyon tonu buldu. (https://steelguru.com/steel/chinese-crude-steel-consumption-to-exceed-930-million-tonnes-in-2019/552943, 26.11.2019)

"Fiyatlardaki canlanma sürdürülebilir değil"

Japonya Demir Çelik Birliği Başkanı, Hindistan ve Rusya’dan gelecek çelik talebine ve sunumuna bağlı olması nedeniyle Güneydoğu Asya’nın çelik fiyatlarındaki son yükselişin sürüp sürmeyeceği konusunda emin olamadığını söyledi.

Başkan, demir cevheri fiyatlarının Ocak-Mart döneminde güçlü seyretmesinin beklendiğini, kok kömürü piyasasındaki sunumun ise Çin’in daha fazla dışalım yapmasıyla Ocak ayından başlayarak daralacağını belirtti. (https://steelguru.com/steel/rebound-in-steel-prices-in-sea-unsustainable-jisf/552994 27.11.2019)

AB, Endonezya’yı şikayet etti

Avrupa Birliği (AB), Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) Endonezya’nın nikel ve diğer hammaddelerin dışsatımı konusundaki engellemelerine karşı şikâyet başlattı. Avrupa Komisyonu, kısıtlamaların, AB üreticisinin özellikle nikel cevheri ile hurdaya, taş kömürüne, kok kömürüne, demir cevherine ve kroma erişimini adaletsiz bir biçimde kısıtladığını dile getirdi.

Komisyon’un şikâyeti, önlemlerin, Endonezya’nın yerli paslanmaz çelik endüstrisini geliştirme planının bir parçası olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca Endonezya’da kullanılan üretim yöntemlerinin Avrupa’da kullanılan yöntemlerden yedi kat daha fazla karbondioksit açığa çıkardığı belirtiliyor. EUROFER (European Confederation of Iron and Steel Industries-Avrupa Demir Çelik Endüstrileri Konfederasyonu), “Yapay olarak ucuzlatılmış ve çevreyi çok kirleterek üretilmiş çeliğin hem AB üreticilerinin hem de AB’nin geleneksel ticaret ortaklarının daha temiz yöntemlerle ürettikleri çeliklerin yerini alması riski oluşuyor.” açıklamasında bulundu.

Endonezya, dünyanın en büyük nikel cevheri madenlerine sahip olup, 2020 yılından başlayarak iki yıl boyunca sözkonusu cevherin dış satımına yasak getirdi. (https://steelguru.com/steel/eu-launches-complaint-against-indonesia-over-nickel-ore-export-ban/552872, 25.11.2019)

Türkiye Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı Ekonomi,Ticaret ve Yatırım Gündemi, Sayı 366, Hafta 22-28 Kasım